Hoe het begon... 1994-1999

Vijfentwintig jaar geleden, op 24 januari 1994, werd de oprichtingsvergadering gehouden om NRBV Kleiburg te starten. De naam zegt het al. De eerste stappen werden gezet op golfclub Kleiburg bij Rozenburg. En waarom nu juist een Niet Roken Bridge Vereniging? In die tijd mocht je bij de meeste bridgeverenigingen roken tijdens het bridgen.. uche.. uche.. Misschien zou een vereniging waar dat niet mocht best wel leden trekken. Het verhaal gaat dat in die tijd ook bij veel leden van NRBV Kleiburg nog flink werd gerookt. Daarom besloot men na de derde ronde een pauze in te lassen. Men haastte zich naar buiten om lekker te kunnen paffen. Maar het doel was bereikt. Er werd gestart met 72 leden met maandagavond als speelavond. De uitslagen werden vermeld in het Bridge Nieuws, toen nog op A4 formaat.


Rokers1 Rokers2

ROKERS!

De drie S-en waren er ook al: Sportief, Sociaal en Sfeervol. Dat veranderde in 1997 in Sfeer, Sportief en Saamhorig. In 2005 werd het Sociaal, Sportief en Saamhorig. En dat is nog steeds zo.

Het eerste bestuur bestond uit Ans Schot, Marja Blom, Simon van der Schouw, Riek van Bussel, Trudi Scheurleer, Afra Ros en Rennie Lever. Ans Schot is bij velen van u nog een bekende en vertrouwde naam. Hoe vaak hoor je nog: "Dat hebben we zo bij Ans geleerd". Zij was de grondlegster van onze vereniging. Op het 1e lustrum werd zij voor haar werk door de Bridgebond onderscheiden met een "Stuur". Penningmeesters waren in deze periode Simon van der Schouw en Joop Walop. Het secretariaat was in handen van Marja Blom, die dat vakkundig zou blijven doen tot 2006. Daarna was Marja nog een jaar algemeen bestuurslid. In 2012 kwam ze weer in het bestuur, nu als voorzitter. Na het aftreden van Trudi, Afra en Rennie kwamen Ger Gramsma en Anja van der Weghe het bestuur versterken. Bij de ledenadministratie komen we sinds 1998 de naam van Herma Stricker tegen. Herma doet deze nog tot op de dag van vandaag.

image7De eerste ALV

pagebreak

image8

pagebreak

De eerste leden

image9 image10

De eerste kampioenen

Maarten Jansen en Peter Veenstra

pagebreak

Bij Golfclub Kleiburg je onderkomen hebben was prima, tot men op een zeker moment door de stoelen heen zakte. Er werd kort uitgeweken naar de Merel in Rockanje, daarna nog even naar de RSG in Brielle en vervolgens naar het Sociaal Cultureel Centrum "de Goote". Er werd daar gebridged tot september 2005.

image11 image12

SCC De Goote

Het ledenaantal groeide en er kwamen nog 2 dagdelen bij: de dinsdagmiddag en de donderdagavond. Leden werden wedstrijdleiders en arbiters voor de organisatie. Veel vrijwilligers zorgden ervoor dat allerlei taken goed werden gedaan om alles op rolletjes te laten verlopen. Kortom, een bloeiende en groeiende club. Na 2 jaar telde de vereniging inmiddels 140 leden. Voor het eerst kwam het idee op een eigen onderkomen te realiseren. In 1996 bridgede men nog bij golfvereniging Kleiburg, op maandag- en donderdagavond, en in de Goote op dinsdagmiddag. Vanaf oktober 1998 konden alle dagdelen in de Goote terecht. In een van de vitrines daar werden bridgebenodigdheden uitgestald. Een soort winkeltje. Je kon daaruit bestellen bij het "winkelpersoneel". Riet, Ad en Karin regelden dit dan weer met de bondswinkel. Er was een gezellige ontmoetingsruimte met bar. Menigeen kon daar tot in de kleine uurtjes blijven hangen. Om ooit niet meer te hoeven inwonen werd een "commissie huisvesting" opgericht. Deze zou de komende jaren actief naar een eigen bridgehome op zoek gaan.

Men besloot met elkaar een bridgeweekend te organiseren. In 1997 ging men met eigen vervoer naar een bungalowpark in Arcen. Ook de partners, die niet konden bridgen, mochten mee. Zo ontstond een aardige groep. Met veel plezier zocht men 's avonds met de zaklantaarn het juiste huisje op. Een geslaagd weekend. Het 2e weekend ging men naar Zoutelande. Het hotel had niet genoeg kamers, maar er waren diverse huisjes die men kon gebruiken. Dat was maar goed ook, want Lies Kleijwegt had haar hond meegenomen. Die mocht niet in het hotel, maar werd bij Ruud von Faber en Ad Pelders ondergebracht in een huisje. O jee, de hond liet zulke vieze winden dat Ruud en Ad elke avond maar op pad gingen!!! Toen enkele weken later bij diverse leden de bekeuringen voor te hard rijden op de mat vielen, bij sommigen zelfs 2, besloot men het jaar daarop met een gehuurde bus naar Zoutelande te gaan. Ook omdat declareren bij het bestuur niets opleverde!!! En we gaan nu nog steeds met "onze bus" op stap.

image13 Bridgeweekend

Naast het bridgeweekend werden verschillende drives en activiteiten georganiseerd. Een kleine opsomming uit deze periode:

1995:

Een puzzelwandeltocht door Brielle.

image14 image15
1996:

De Nieuwjaarsdrive (en die is er nog steeds). De eerste jaren speelde men elke ronde met een andere partner. De meningen hierover waren verdeeld. Sommigen vonden het erg leuk en sommigen haatten het niet met de eigen partner te spelen. Al jaren speelt men nu met de eigen partner.
Captain's dinner drive.
Fietsen en Bridge. Gestopt in 1998 en nu weer nieuw leven ingeblazen.

image16 Dauwtrapdrive

1996: Dauwtrapdrive. Na 3 keer gestopt, maar alweer 4 jaar een plezierig terugkerende drive. In oktober werd meegedaan aan een Unicefdrive . Er werd f350,- bij elkaar gebridged. Alle bridgeverenigingen van Nederland samen konden aan Unicef f 120.000,- overhandigen.
1998: Zomeravondbridge. Deze werd voor het eerst gehouden in het kerkgebouw in Tinte. Al die jaren gebleven en niet meer weg te denken. Een avond om ook leden van andere dagdelen en andere verenigingen te ontmoeten.
14 februari 1998 werd een Valentijnsdrive georganiseerd.
1999: Geuzendrive. Inzet "de Alvawisselbeker". De drive was ook voor niet-leden en een groot succes.

In april 1995 werden ook al cursussen gegeven, o.a. "In het Huis der twee Getuigen" aan de Rik, zoals de cursus "Herhaling en verdieping Van Bied en Speeltechniek uit Start tot Finish 1 en 2". In september volgden nog 2 cursussen voor beginners en gevorderden. Deze lessen werden door Ans Schot gegeven.

image17

Ans wilde graag een jeugdafdeling bridge binnen Kleiburg. Op de basisscholen "Branding" en "Viermaster" werd een cursus minibridge gegeven. Het werd een succes. Burgemeester Sala reikte aan 39 leerlingen de minibridgediploma's uit in aanwezigheid van enkele bondsbestuurders.

Riek van Bussel en een collega van de Branding organiseerden in 1996 op hun school een cursus bridge voor de kinderen. Als afsluiting werden ook de ouders uitgenodigd mee te bridgen. Daaruit is zelfs een jeugdafdeling ontstaan o.l.v. Peter den Hartog. Hij was een van die ouders. Deze afdeling heeft 2 jaar bestaan.
Ook is er nog heel kort een periode geweest waar op zondagmiddag kon worden gebridged.

Het eerste lustrum werd op 6 februari 1999 gevierd in "De Z'landse Hoeve" in Zuidland. Er werd voor een heerlijke lunch gezorgd en uiteraard werd er gebridged. Ook was er een cabaret voor en door leden. De leden traden o.a. op als Kozakkenkoor. De dames moesten de Nederlandse tekst zingen, terwijl de heren tegelijkertijd de tekst in het Russisch zongen. Hilariteit alom. Er was een meezinglied geschreven op het liedje "Ik vertolk, ik vertolk de gevoelens van het volk". Een gezellige afsluiting van een fijne periode.

image18 image19

Het Kozakkenkoor o.l.v. Jan Groenewegen

image20 image21 image22

Ans Schot krijgt het "Stuur" overhandigd.